Божиќ во православните држави

Божиќ во православните држави

Многу православни христијани, Исусовото раѓање го празнуваат на 7 јануари според јулијанскиот календар од христијанската Библија.

Денот Божиќ е државен празник кој се празнува во земји како: Македонија, Србија, Црна Гора, Русија, Белорусија, Украина, Египет, Етиопија, Грузија, Казахстан и Молдавија.

Многу православни христијани постат пред 7 јануари, обично исклучувајќи го месото и млечните производи. Храната може да вклучува: леќа, леб, ореви, мед, свежо или суво овошје, зеленчук, компири, грашок, супа од печурки, бавно зготвено гравче со лук и зачини.

Денот Божиќ, од друга страна е ден за празнување и уживање во друштво на пријателите и членовите на семејството. Божиќниот оброк обично вклучува месо и различни видови на колачи. Едно традиционално руско Божиќно јадење е печена гуска со јаболка.

Видот на храна и активност може да варира во зависност од културата и традициите на земјата. Во некои православни христијански култури, луѓето одат во поворка кон морињата, реките и езерата како дел од литургијата на православниот Божиќ. Тие прават дупки во мразот за да ја благословат водата ако е замрзната. Мала важност им се дава на размената на подароци и на комерцијализираниот Божиќ.

Некои православни христијани го набљудуваат раѓањето и воодушевувањето на пастирите (оние кои го посетија бебето Исус) на 6 јануари, проследено со обожување на Магиите (тројцата мудреци или кралеви) на 7 јануари.

Кај многу православни христијани кои го слават Божиќ, храната игра голема улога во празниците.

 

Кутиа

Кутиа е каша од пченица со семе од мед и афион.

 

Кутиата е празнична традиција во Украина, Белорусија, Русија и делови од Полска. Јадењето зрна симболизира надеж, а семето од мед и афион претставува среќа и мир. Кутиата обично претставува дел од традиционалната вечера за Божиќна вечера со дванаесет јадења.

 

Божиќна чесница во Србија или леб со паричка во Македонија

Овој кружен леб, често се наоѓа на македонската и српската Божиќна трпеза на Бадник, ден пред Божиќ. Вообичаено е да се скрие паричка во тестото – на почетокот на оброкот, лебот се ротира трипати спротивно од стрелките на часовникот, а потоа се крши на онолку делови колку што има во семејството, во куќата и на Господ. Според традиционалните верувања, на оној кому ќе му се падне, ќе има среќа наредната година.

Сарма

Сармата е главен оброк на празничните трпези за Божиќ низ југоисточна Европа. Составена од листови кисела зелка, наполнета со ориз и ореви  наместо месо, во согласност со постот пред Божиќ.

Сатсиви

 

Сатсиви е сос направен од ореви, којшто за Божиќ, традиционално се служи со мисирка. „Циви“ значи ладно на грузиски и со овој традиционален рецепт заборавете на вашата вечера со жешка мисирка затоа што сатсиви е најдобро ладно јадење.

Кисел

Многу луѓе коишто го слават Божиќ низ источна Европа ќе ги дополнат своите оброци со kissel (или ќе го јадат како десерт). Обично направен од сок од бобинки, киселот се дополнува со скроб за да му се даде карактеристичен вискозен квалитет.

 

Имајте убава божиќна трпеза.

Среќен Божиќ

 

Соња Пановска

Дипломиран нутриционист, М-р по Јавно Здравје