Играчите и тренерите на ТФТ, како и сите луѓе што сум ги запознал од кога сум тука, се најдобрите луѓе досега – Чејс Шелман The players and coaches of TFT as well as everyone I have met while in N. Macedonia have been the best people ever – Chase Shellman

Играчите и тренерите на ТФТ, како и сите луѓе што сум ги запознал од кога сум тука, се најдобрите луѓе досега – Чејс Шелман The players and coaches of TFT as well as everyone I have met while in N. Macedonia have been the best people ever – Chase Shellman

1. Кажете ни нешто повеќе за себе…
Се викам Чејс Шелман и потекнувам од Луисвил, Кентаки, во САД. Отсекогаш сум сакал да играм и да гледам кошарка. Одлучив да играм кошарка на колеџ во Спринг Хил во Мобил, Алабама. Непрестано играв 5 години, а потоа морав да паузирам во времетраење од една година поради повреда на коленото. Во мојата колеџ кариера, имав освоено 1000 поени и бев именуван како дел од тимот кој се состои од најдобрите играчи -“All – American team”. Надвор од кошарката, јас сум многу социјална личност, сакам да запознавам нови луѓе и да патувам на нови места. Многу сум близок со моето семејство, тие се моја најголема подршка кроз животот и ми помогнале да стигнам таму каде што сум денес.

1. Tell us a little bit about yourself…
My name is Chase Shellman. I am from Louisville, Kentucky located in the United States. I have always loved playing and watching basketball. I decided to go play college basketball at Spring Hill College in Mobile, Alabama. I played there for 5 years after having to sit out one year because of a knee injury. In my college career, I was a 1000 point scorer and named to the All – American team. Outside of basketball, I am a very social person and love to meet new people and travel to new places. I am very close with my family and they have been my support always throughout my life to help me get where I am today.

2. Прва година играте во странство. Какво е вашето искуство досега?
Ја завршив кошаркарската сезона на колеџ во март 2020 година, а потоа се подготвив да дојдам во С. Македонија . Моето искуство до сега е неверојатно. Отпрвин бев многу анкциозен затоа што не знаев ништо за Скопје или за луѓето тука. Играчите и тренерите на ТФТ, како и сите луѓе што сум ги запознал од кога сум тука, се најдобрите луѓе досега. Сите се многу гостопримливи и ми станаа вистинско семејство. Навистина уживам кога играм со нив на теренот. Тие се многу вешти играчи со висок коефициент на интелигенција. Сопственикот и воедно главен тренер на ТФТ, Боро Смилковски, одлично управува со тимот и го направи нашето време поминато во Скопје да биде најдобро што може. Ова искуството е нешто што никогаш нема да го заборавам.

2. It’s your first year playing pro overseas. How has your experience been so far?
I finished college basketball in March of 2020 and then prepared to come to North Macedonia for my first professional team. My experience has been amazing. I was very anxious at first because I did not know anything about Skopje or the people. The players and coaches of TFT as well as everyone I have met while in N. Macedonia have been the best people ever. They have all been very welcoming and become family to me. I have really enjoyed playing with them all on the court. They are very skilled players with high basketball IQ. TFT owner and head coach, Boro Smilkovski, has done an amazing job at managing the team and making our time in Skopje the best it can be. The experience will be something I will never forget.

3. Зошто одбравте да дојдете во С. Македонија?
Одлуката да дојдам во С. Македонија беше донесена помеѓу мене, мојот агент и моето семејство. Во тек на пандемијата, многу лиги низ цела Европа не беа сигурни дали воопшто ке се игра кошарка оваа сезона. Мојот агент зборуваше со многу клубови во Европа и се обидуваше да најде соодветна понуда. Откако ТФТ контактираше со мојот агент и понуди склучување на договор, мојот агент ме советуваше дека ова е супер можност поради неизвесноста на другите лиги. Прво сакав да разговарам со сопственикот и да го запознаам малку подобро, откако разговарав со Боро по телефон,конечната одлука беше донесена. Се чинеше како многу оригинална личност и препознав колку е вложен во ТФТ. Донесов многу добра одлука со доаѓањето во С. Македонија.

3. Why did you choose to come to N. Macedonia?
The decision for me to come to North Macedonia was made between my agent, my family, and myself. With the COVID pandemic going on, many leagues all over Europe were unsure if they would even have a season. My agent was talking with many clubs in Europe and trying to find me a deal. Once TFT contacted my agent and wanted to make a deal, my agent suggested that we should make a deal because of the uncertainty of other leagues. I wanted to speak with the owner first and get an understanding of how he is, and once I spoke with Boro over the phone, it was a done deal. He seemed like a very genuine guy and his life is invested in TFT. I made a very good decision by choosing to come to North Macedonia.

4. Кои се разликите и сличностите кога би ја споредиле кошарката на колеџ со професионалната европска кошарка?
Сум видел многу сличности и разлики помеѓу професионалната кошарка и кошарката на колеџ. Натпреварувањето во Македонија е насочено повеќе кон употребата на вештини и користење на интелектот, отколку атлетските предиспозиции. „Европскиот стил“ на игра е играње паметна и тимски ориентирана кошарка, што значи дека ја споделуваат топката со многу додавања. Кошарката на колеџ е друг стил на игра, бара повеќе трчање, брзо темпо, индивидуален талент и пресинг по целиот терен. ТФТ одлично ги инкорпорираше европскиот и американскиот стил на игра и верувам дека затоа сме успешни.

4. What are the differences and similarities when you compare college basketball to professional European basketball?
I have seen a lot of similarities and differences between professional basketball and college basketball. The competition here in the Macedonian league is more about skill and using your mind, rather than athletic abilities. The ‘European style’ of playing is playing smart and team-oriented basketball, meaning they share the ball more with passes. In College Basketball, the style is more about playing fast pace basketball, individual talents, and pressing. TFT has done good at incorporating both the European and American styles of playing and I believe that is why we are successful.

5. Дали беше предизвик да се прилагодите на стилот на игра, како и на начинот на живот тука?
Стилот на играта не беше толку голема промена за мене. Мислам дека играм европски стил на кошарка затоа што сум висок, имам голема способност за додавање и висок коефициент на интелигенција. Морав да се прилагодам на различните стилови на одбрана кои се играат овде и различните стилови на судиски повици. Начинот на живот беше поинаков за мене. Храната и културата овде во С. Македонија се многу различни од оние во САД. Тука чувствувам порелаксиран начин на живеење и уживам во тоа. Исто така, бев многу изненаден и ме радува што повеќето луѓе тука зборуваат англиски јазик, тоа многу ми го олесни животот тука. Уживам во сите кафулиња со луѓе кои се дружат и муабетат. Тоа не е толку вообичаено дома, во САД. Со пандемијата, знам дека не успеав да го видам и доживеам целиот балкански начин на живот, но сепак навистина уживав во поминатото време овде и упознавањето на вашата уникатна култура.

5. Was it challenging adjusting to the game style as well as the lifestyle?
The game style was not that hard to change for me. I think I play a European style of basketball because I am a big who has great passing ability and a high IQ. I have had to adjust to different styles of defense played over here and different styles of referee calls here. The lifestyle has been different for me. The food and culture here in N. Macedonia are very different than those in the states. I feel it is a much more relaxed way of living and I enjoy that. Also, I was very surprised once I got here that most people speak some sort of English, so that has made living here easy. I enjoy all the cafes with people always sitting, hanging out, and talking. That is not as common back home in the states. With the pandemic going on, I know I didn’t get to see and live the full Balkan lifestyle but I have still really enjoyed my time and seeing a unique culture here.

6. Дали научивте некои зборови на македонски јазик? 🙂
Јас дефинитивно користев англиски јазик повеќе отколку што се обидував да научам македонски јазик, но секако научив некои зборови хаха. Сакам да знам доволно зборови и фрази за да се движам и да разберам што зборуваат луѓето. Сепак, не знам доволно за да разговарам со некој. На сите им се обраќам со “брат”. “На здравје” е мојата омилена фраза што ја научив и дефинитивно ќе ја користам и кога ќе се вратам во САД. Некои други основни зборови што научив и ги користам се: “Ајде”, “Како оди?”, “Фала”, “Нема шанси”.

6. Did you learn any words in Macedonian? 🙂
I have definitely stuck to using my English more than trying to learn Macedonian but I have learned some words haha. I like to think I know enough to get around or understand what people are kind of saying. Definitely not enough to have a conversation with anyone. I call everyone brother (“brat”) so I use that maybe too much at times. “Na zdravje” is my favorite phrase I learned and will definitely bring that back to the states with me. Some other basic words that I learned and use a little bit are: “Ajde”, “Kako odi?”, “Fala”, “Nema sansi”.

7. Кое е вашето омилено македонско јадење?
Храната овде ми беше омилен дел. Имав многу добри оброци, но тавче гравче е мојата омилена македонска традиционална храна.

7. What is your favorite Macedonian food?
The food here has been my favorite part. I had a lot of good meals but the “tavce gravce” is my favorite Macedonian traditional food.

8. Кое е вашето омилено место што сте го посетиле за време на престојот во С. Македонија?
Моето омилено место што го посетив дефинитивно е Охридското Езеро. Тоа е најдоброто место што некогаш сум го видел. Дефинитивно скриен скапоцен камен.

8. What is your favorite place you visited during your stay in N. Macedonia?
My favorite place I visited while here is definitely Lake Ohrid. It is the best place I have ever seen. Definitely a hidden gem.

9. Што најмногу ви се допаѓа кај македонците? 🙂
Моето омилено нешто кај македонскиот народ што се толку гостопримливи. Сите се однесуваа кон мене како да сме фамилија и се обидоа да направат да се чувствувам како дома. Дури и само случајните минувачи што ги среќавав во градот беа толку љубезни, фини и сакаат да уживам во моето време поминато во Скопје.

9. What do you most like about Macedonians? 🙂
My favorite thing about the Macedonian people I have met is how welcoming they are. Everyone has treated me like family and tried to make me feel at home here. Even just the random people I have met while out in the town have been very nice and like to know that I am enjoying my time in Skopje.

10. Неодамна вашето семејство дојде да ве посети. Кои беа нивните впечатоци?
Многу сум благословен што моето семејство дојде и имаше можност да ја посети С. Македонија една недела, им се допаѓаше многу. Тоа беше прв пат да дојдат во Европа, па затоа беше културен шок за нив, но тие навистина уживаа во времето поминато тука и различната култура. Го посетија центарот на Скопје, го псоетивме кањонот Матка, а потоа останавме неколку дена во Охрид. Откако го видоа Охридското езеро, тие беа изненадени што никогаш не чуле тоа место пред да ги однесам таму. Дефинитивно е место за кое рекоа дека сакаат да се вратат и да го видат повторно.

10. Your family came to visit you recently. What were their impressions?
I am very blessed that my family got to come and see N. Macedonia for a week and they loved it. It was their first time in Europe, so it was a culture shock for them but they really enjoyed their time and the culture they got to see. I showed them all around downtown Skopje, we went to Matka canyon and then stayed a couple days in Ohrid. After seeing Lake Ohrid, they were surprised they had never heard of it before I took them there. It is definitely a place they said they want to come back and see again one day.

11. Освен кошарката, дали имате друго хоби?
Надвор од кошарката, навистина уживам да сум надвор или да се дружам со пријателите. Сакам да патувам исто така, па затоа во слободно време, се обидував да направам мали патувања и да видам што повеќе од С. Македонија.

11. Besides basketball, do you have any other hobbies?
Outside of basketball, I really enjoy being outside or hanging out with friends. I like to travel as well, so in the off-time, I have tried to take small trips and see a lot of N. Macedonia.

12. Што правиш во слободно време?
Од кога сум во С. Македонија, имав многу слободно време. Многу сакам да одам да пијам кафе со соиграчите, особено кога времето е убаво. Освен тоа, многу читам и гледам Нетфликс.

12. What do you like to do in your free time?
Since I have been in N. Macedonia, I have had a lot of free time on my hands. In the free time, I like to go get coffee with my teammates a lot, especially when the weather is nice. Other than that, I do a lot of reading and watching Netflix.

13. Со кого се дружите најмногу од вашиот тим?
Соиграч со кој се дружам најмногу дефинитивно е мојот цимер Лахлан Андерсон. Речиси никогаш не можете да нѐ сретнете еден без друг. Почнавме да поминуваме многу повеќе време со соиграчот Јован Александровски, откако тој започна да биде наш тренер за вежбање. Сепак, сакам да поминувам време со сите мои соиграчи. Секој ден на тренинг се радувам што ги гледам.

13. Who do you hang out with the most from your team?
The teammate I hang out with the most is definitely my roommate Lachlan Anderson. You usually don’t ever see one of us without the other. We started spending a lot more time with teammate Jovan Aleksandrovski once he started being our driver to practice. I like spending time with all my teammates though. Every day at practice I am excited to see and talk with them.

14. Каде би сакале да ја продолжите вашата кошаркарска кариера?
Мојот план за кошарка сеуште не е прецизиран. Неодамна го повредив коленото, затоа се враќам дома во САД за да се лечам и рехабилитирам. Потоа ќе се вратам во теретана и ќе вежбам за да го подобрам своето здравје, откако ќе го направам сето тоа ќе видам со кој клуб ќе се договори мојот агент.

14. Where would you like to continue your basketball career?
My next plan for basketball is still unsure. I recently hurt my knee so I am going back home to the US to get it fixed and rehabbed. I will then be getting back in the gym and weight room to get back to better health than before and wait to see what club my agent makes a deal with next.

empty-author