Дали салатата е навистина здрав избор?
Тоа зависи од тоа што додавате во тие салати.

Вистинската салата е богата со витамини, минерали, протеини, здрави масти и здрави јаглехидрати. Постојат и состојки кои можат да содржат дополнителни калории, маснотии, натриум и шеќер. Со правење добри избори, можете да направите салата која ќе биде вкусна и хранлива.
Најлошо: Салата со кремаст прелив

Овие салати се прават со додаден шеќер, павлака, мајонез и жолчки од јајца кои се богати со калории, додаден шеќер и заситени маснотии. Тие честопати можат да го саботираат здравиот оброк.
Само две супени лажици од кремастиот дресинг содржи 170 калории и 18 грама маснотии, во споредба со балсамираниот вински оцет кој содржи 90 калории и 9 грама маснотии.
Салата со прелив без маснотии

Масните преливи ги прават салатите повкусни и поздрави. Но, на вашето тело му е потребно одредени витамини, како А, Д, Е и К.
Една студија покажа дека луѓето добиле помалку антиоксиданти кога јаделе салати со полномасни преливи, споредено со безмасните преливи.
Најдобро: Користете маслиново масло и оцет

Направете ваше обликување на салатата во која ќе има маслиново масло, балсамиран или вински оцет или сок од лимон. Можете да додадете и малку сенф, мед за вкус, зачинете со сол и црн пипер.
Најлошо: Крцкава салата од пилешко

Зелена салата со пилешко може да звучи како здрав оброк, но крцкаво пржено пилешко месо може да ја претвори таа здрава ‘Crispy’ салата во калорична бомба. Што е уште полошо, истражувањата покажуваат дека јадењето многу пржена храна може да ги зголеми шансите за срцеви заболувања и дијабетес тип 2.
Најдобро: Додадете пилешко или риба на скара

Салата со зеленчук сама по себе нема да ве држи сити за долго време, затоа ви треба протеин за да ја надминете гладта. Протеинот подолго се вари, така да ќе останете задоволни подолго. Добри извори вклучуваат пилешки гради (27 грама ), лосос (21 грама ) и ракчиња (19 грама) . Додадете ги во зеленчукот и ќе добиете вистинск вкус.
Најдобра: салата од зеленчук


Додадете мешавина од зеленчук во вашата салата за да добиете поголема исхрана и вкус. Додадете моркови, краставици или брокула. Потоа додадете пакет боја од домати, пиперки, цвекло или црвен кромид. Зелјестиот зеленчук има најмногу хранливи материи. Кељот и спанаќот имаат над 10 пати повеќе витамини А и Ц од обичната iceberg салата.Внесте го зелјестиот зеленчук на вашето мени.
Најдобро: салата од овошје и ореви

Плодот од овошје дава сладост и антиоксиданси. Оревите ви даваат протеини, растителни влакна и здрава маст. Оваа мешавина на хранливи материи ја прави вашата салата повеќе задоволувачка и здрава. Всушност, истражувањата покажуваат дека јадењето ореви редовно може да помогне да се ослободат срцевите заболувања и ракот. Обидете се да споите бобинки со бадеми, јаболка со ореви и праски со лешници.
Салати во ресторани

Многу ресторани содржат менија во кои се вчитани содржините на алергени и глутен и составот на салатите. Проверете ги информациите околу исхраната во ресторанот за да направите паметен избор.

Нутриционист,
М-р по Јавно Здравство

