Што е гликозен сируп? Сè што треба да знаете

Што е гликозен сируп? Сè што треба да знаете

Можеби сте прочитале на етикетите, во состојките на пакуваните јадења стои зборот гликозен сируп.
Секако, се прашувате што е овој сируп, од што е направен, дали е здрав и како се споредува со другите производи.

Што е гликозен сируп?

Гликозниот сируп е супстанција која првенствено се користи во производството на храна како засладувач, згуснувач и средство за задржување на влагата.
Бидејќи не се кристализира, честопати се користи за правење бонбони, пиво, фонтан и одредени пецива.
Гликозниот сируп се прави со разложување на молекули на гликоза во скробна храна преку хидролиза.
Оваа хемиска реакција дава концентриран, сладок производ со висока содржина на гликоза.
Иако пченката е најчестиот извор, може да се користат и компири, јачмен, и пченица. Гликозниот сируп се произведува како густа течност или во цврсти гранули.
Еквивалент на декстроза DE на овие сирупи го означува нивото на хидролиза. Оние со повисоко DE имаат повеќе шеќери и затоа се послатки.

Главни типови

Сирупот на глукоза обично се состои од 19% глукоза, 14% малтоза, 11% малтриоза и 56% од други јаглехидрати.
Гликозниот сируп со висока малтоза е направен со ензим наречен амилаза и овој вид сочинува 50-70% малтоза. Не е толку сладок како шеќерот во маса и се користи за одржување на сува храна.

Гликозен сируп наспроти пченкарен сируп

Како и многуте сирупи со гликоза, сирупот од пченка точно може да се нарече гликозен сируп. Не сите сирупи со гликоза се сируп од пченка – затоа што можат да бидат изведени од други извори на растенија.
Нутриционистички, сирупите од гликоза и пченка се слични и нудат многу малку здравствени придобивки ниту пак, содржат значителна количина на витамини или минерали.
Тие можат да се користат наизменично во многу рецепти, вклучувајќи пецива, бонбони, замрзнати десерти и глазури.

Здравствени ефекти на гликозниот сируп

Гликозниот сируп помага во зачувување и зголемување на сладоста на комерцијалната храна. Овој сируп не содржи масти, протеини, туку е концентриран извор на шеќери и калории.
Една лажица гликозен сируп содржи 62 ккал, 17 гр. јагленихидрати. Консумирањето на гликозен сируп редовно може да го зголеми ризикот од дебелина, дијабетес, висок крвен притисок и срцеви заболувања.

Треба да се избегнува, бидејќи редовното јадење на гликозен сируп може да му наштети на вашето здравје.

Еве неколку совети за чување на гликозниот сируп надвор од вашата диета:

Избегнувајте преработена храна и пијалоци. Гликозниот сируп е често во соја, сокови и спортски пијалоци, како и во бонбони, конзервирано овошје, леб и пакувана храна за ужинка. Најдобро е да купувате свежа храна колку што е можно повеќе.
Проверете ги списоците со состојки на спакуваните производи. Гликозниот сируп може да биде наведен како гликоза или други имиња. Додека ја читате етикетата, внимавајте на другите нездрави засладувачи, како што е сирупот од пченка со висок процент на фруктоза.
Побарајте храна што содржи поздрави засладувачи. Некои спакувани намирници користат меласа, стевија, ксилитол, јакунски сируп или еритритол наместо гликозен сируп. Овие засладувачи не се штетни во умерени количини.

Запомнете:

Гликозниот сируп не е здрава состојка и треба да се избегнува колку што е можно повеќе. Можете да го минимизирате внесот со читањето етикети на состојките и да купувате свежа храна колку што е можно повеќе.
Гликозниот сируп е течен засладувач којшто често се користи во комерцијалната храна за подобрување на вкусот и рокот на траење.

Сепак, јадењето на овој сируп редовно е нездраво, бидејќи е многу преработено и натоварено со калории и шеќер.

Наместо тоа, побарајте храна што содржи поздрави засладувачи.

Соња Пановска

Нутриционист, М-р по Јавно Здравство